Električna kolesa s pogonskim sistemom Bosch | CIKLO SPORT

Električna kolesa s pogonskim sistemom Bosch

Električna kolesa so veliko več kot le kolo. Zagotavljajo učinkovito mobilnost in so eno najbolj trajnostnih in zdravju prijaznih prevoznih sredstev našega časa. Moč električnega motorja vam pomaga premagovati ovire skozi mesto, podeželje ali hribe. Omogočajo vam dodajanje moči, kadar jo potrebujete, pri tem pa so zelo tihi in ne proizvajajo izpušnih plinov. Poleg vsega naštetega pa vam zagotavljajo tudi veliko nepozabnih doživetij.

Prodaja E-koles je v velikem porastu, kar sploh ne preseneča, saj so njihove prednosti res neverjetne. To so opazili pri nemški znamki Bosch, ki že več kot 10 let aktivno razvija in proizvaja napredne pogonske sisteme električnih koles, kateri ponujajo visoko kakovost in zmogljivost. Veliko izkušenj in vloženega truda je pripomoglo k temu, da so v zadnjih letih razvili pametne pogonske sisteme (Smart Bosch eBike Systems). Nova Bosch generacija ponuja nadgrajene motorje, bolj učinkovite baterije in sodobne zaslone. Vendar pa ima nov sistem eno slabost. Komponente izdelane v seriji Smart System, niso združljive s starejšimi komponentami Ebike System 2. Združljivost komponent lahko preverite tukaj.

Da bo odločitev, kateri pogonski Bosch-ov sistem izbrati lažja, vam bomo v nadaljevanju podrobneje opisali eBike sistem 2 in eBike Smart sistem.

Bosch eBike sistem 2

Sistem Bosch eBike 2 je preizkušen sistem, ki navdušuje s širokim izborom komponent in funkcij. Ne glede na to, ali gre za udobno kolesarjenje ali pustolovsko gorsko kolesarjenje, Bosch eBike sistem omogoča, da lahko vsakdo najde e-kolo, ki mu bo ustrezalo. Visokokakovostne in med seboj povezane komponente, v kombinaciji z aplikacijo eBike Connect, omogočajo da lahko med drugim svojo turo načrtujete od doma in tako ustvarite nepozabno doživetje.
 

Bosch eBike System 2

Bosch eBike System 2.

Bosch pogoni

Boschev eBike Sistem 2 vam ponuja širok izbor različnih centralnih motorjev. Motor je z razlogom nameščen v spodnjem srednjem delu okvirja, saj se s tem zniža težišče, kar pa zagotavlja stabilnost kolesa. To vsekakor olajša upravljanje električnega kolesa, poleg tega pa neposreden prenos moči na zobnike oziroma verigo daje sami vožnji prvovrsten občutek. Bosch motor je opremljen s številnimi senzorji, ki med vožnjo kar 1000 krat na sekundo odmerijo pomembne podatke in tako omogočajo optimalno ter kontrolirano kolesarjenje. 

Specifikacije pogonov eBike System 2.

Active Line
Motorji Active Line zagotavljajo tiho delovanje, nizko težo, dobro podporo med pedaliranjem ter enostavno uporabo. Ta motor je priljubljen med mestnimi kolesarji, ki želijo dobro kombinacijo moči in udobja pri kolesarjenju, ter je idealen za vožnjo v službo ali za vsakodnevne opravke. 

Active Line Plus
Bosch Active Line Plus je še naprednejši električni pogon za kolesa, ki ga proizvaja Bosch. Je nadgrajena in izboljšana različica standardnega Bosch Active Line pogona. Active Line Plus je zasnovan za zagotavljanje še večje moči, zmogljivosti in udobja pri kolesarjenju. Vključuje močnejši motor in večji navor, kar omogoča boljše premagovanje vzponov. Ponuja tudi večjo energetsko učinkovitost, kar pomeni, da se baterija kolesa v kombinaciji z motorjem Active Line Plus, bolj optimalno izrablja.
Bosch Active Line Plus je priljubljen izbor za vse vrste kolesarjev, od rekreativnih do mestnih in celo gorskih kolesarjev. Omogoča jim, da uživajo v večji moči in udobju pri kolesarjenju ter dolgem dometu baterije.

Performance Line
Je ena izmed najboljših in najpriljubljenejših zvrsti motorjev na trgu, s katerimi se ponašajo vrhunska električna kolesa. Bosch Performance Line vključuje močan motor, ki zagotavlja veliko navora in omogoča enostavno premagovanje vzponov. Ta pogon je zasnovan za kolesarje, ki si želijo več moči in hitrosti ter optimalno podporo pri pedaliranju. Prav tako omogoča različne načine delovanja, kot so Turbo, Sport, Tour in Eco, ki vplivajo na moč in podporo motorja. Pogonska enota, ki se intuitivno prilagaja vašemu slogu vožnje, olajša upravljanje in poveča varnost na cesti. Ta pogon je primeren za mestna, treking in gorska kolesa. 

Performance Line CX
Bosch Performance Line CX je posebna različica Boschovega električnega pogona za kolesa, ki je namenjena predvsem gorskemu kolesarjenju in uporabi na zahtevnih terenih. Poganja ga visoko zmogljiv motor, ki je zasnovan za zagotavljanje največjega navora in moči pri premagovanju strmih vzponov in zahtevnih tras.
Bosch Performance Line CX je bil razvit s poudarkom na vzdržljivosti, trpežnosti in odzivnosti. Motor omogoča hitre pospeške, kar je zelo koristno pri vožnji po neravnem terenu ali med izvajanjem tehničnih manevrov.Ta različica pogona prav tako vključuje različne načine vožnje, kot so Turbo, Sport, Tour in Eco le ti pa so prilagojeni gorskemu kolesarjenju. Turbo način omogoča največjo moč motorja, medtem ko Eco način zagotavlja bolj učinkovito rabo energije za daljše razdalje.
Kolesarji, ki si želijo premagovati zahtevne gorske poti in terene, bodo v Bosch Performance Line CX našli močan, zanesljiv in prilagodljiv motor, ki nudi vrhunsko zmogljivost in maksimalni užitek v vožnji.

Zasloni Bosch

Računalnik oziroma zaslon e-kolesa je poleg motorja in baterije, ena najpomembnejših komponent električnega kolesa. Zaslon e-kolesa vam prikazuje vse pomembne informacije kot so, doseg, napolnjenost baterije, hitrost ipd. Bosch, kot eden vodilnih svetovnih proizvajalcev motorjev e-koles, ponuja široko izbiro zaslonov. V nadaljevanju si lahko o njih preberete kaj več.

eBike Sysem 2 zasloni

Različni zasloni, za različne tipe kolesarjev.

Purion
Purion je najmanjši med Boschevimi zasloni za e-kolesa in edini Boschev računalnik, ki združuje zaslon in ročico za upravljanje. Zaradi svoje velikosti, Purion vzame malo prostora na krmilu in je za razliko od večine drugih Boschevih zaslonov nameščen tik ob ročki, kar omogoča izredno enostavno uporabo med samo vožnjo. Zaradi svoje majhnosti in odpornosti je zaslon še posebej primeren za e-gorske kolesarje.

Intuvia
Bosch Intuvia je kombinacija ročice za upravljanje in zaslona. Zagotavlja enostavno uporabo, ter prikaz vseh informacij, ki jih potrebujete, samo s premikom palca. Zaslon je zasnovan tako, da prikazuje velike številke in zagotavlja dobro berljivost tudi v zahtevni svetlobi. Napravo pa lahko odčitate tudi tako, da jo enostavno snamete z e-kolesa oziroma pregledate podatke kar doma. Poleg tega Intuvia omogoča polnjenje pametnega telefona, luči ipd. z USB micro B kablom.

Kiox
Tako kot zaslona Bosch Purion in Intuvia tudi zaslon Bosch Kiox podpira vseh pet Boschevih načinov vožnje. Vendar ta zaslon zmore veliko več, saj ponuja široko paleto funkcij in nastavitev, ki bodo še posebej privlačne za športnega voznika električnega kolesa.
Kiox omogoča povezavo s pametnim telefonom preko Bluetootha in uporabo aplikacije eBike Connect in Komoot, kjer lahko načrtujete svoje ture, analizirate svojo vadbo ali brskate po poteh drugih kolesarjev. Zaslon Bosch Kiox bo vaš popoln fitnes spremljevalec, saj lahko poleg osnovnih informacij v realnem času prikaže porabo kalorij, kadenco, srčni utrip in oddaljenost do cilja. Poleg tega lahko z integrirano funkcijo LOCK, vaše kolo zaklenete, tako da izklopite vse funkcije na vašem e-kolesu. Samo vi pa lahko to električno ključavnico ponovno vklopite, tako da znova pritrdite originalni zaslon.

Nyon
Bosch Nyon je zaslon, ki ga krasi čudovit dizajn in visoka ločljivost. Poleg tega ima ekran zaščito, ki zmanjša odseve in prstne odtise, ter se samodejno prilagaja svetlobi, kar omogoča jasno vidljivost v vseh vremenskih pogojih. Nyon lahko preko aplikacije eBike Connect povežete s pametnim telefonom in analizirate podatke o poteh in aktivnostih. Potovalni zaslon vse-v-enem lahko enostavno in hitro upravljate preko zaslona na dotik oziroma ga lahko med vožnjo upravljate kar s pomočjo ročice za upravljanje. 

SmartphoneHub in COBI.Bike
SmartphoneHub in aplikacija COBI.Bike na pametnem telefonu, spremeni vaše kolo v inteligentni nadzorni center, preko katerega lahko uporabljate navigacijo, beleženje in analizo dejavnosti in za povezavo z drugimi. Električno kolo lahko vozite tudi brez telefona, saj ima SmartphoneHub vgrajen manjši zaslon, ki prikazuje vse pomembne podatke. Poleg tega lahko preko SmartphoneHub-a, polnite svoj pametni telefon ter se povežete z različnimi aplikacijami kot so Spotify ali Audible.

Baterije

Električna kolesa postajajo vedno bolj priljubljeno in okolju prijazno prevozno sredstvo. Pri zagotavljanju učinkovitega delovanja teh prevoznih sredstev pa igrajo baterije ključno vlogo. 

Specifikacije baterij eBike System 2.

Električna baterija za kolo je naprava, ki shranjuje električno energijo katera je potrebna za pogon električnih koles. Na trgu obstaja več vrst baterij za električna kolesa. Pri Bosch-u so razvili napredne litij-ionske baterije, katere značilnosti so visoka energijska gostota, majhna teža in dolga življenjska doba. Litij-ionska baterija ustvarja elektromotorno silo z izpodrivanjem litijevih ionov. Medtem ko vi vozite e-kolo, se elektrode premikajo od negativne anode preko pogonske enote do pozitivne katode, litijevi ioni pa zagotavljajo ravnovesje. Obratni proces se zgodi, ko se baterija polni.

Poleg tega je Bosch razvil vgrajeni sistem BMS (Battery Management System). To pomeni, da sistem ščiti baterijo pred previsokimi delovnimi temperaturami, preobremenitvijo in globokim praznjenjem. BMS preveri vsako celico in tako podaljša življenjsko dobo baterije.

Baterije so običajno nameščene na kolesu, pogosto na zadnjem prtljažniku, kjer je dostop do baterije lažji, ali na okvirju, ki zagotavlja nizko težišče in uravnoteženo porazdelitev teže. Novejše integrirane baterije, pa se lepo skrijejo v okvir in tako ustvarijo eleganten, čist videz električnega kolesa. Baterije Bosch so varno nameščene v svojih nosilcih, tako da, tudi ko vozite po neravnem terenu, baterija ostane na mestu. Baterijo lahko enostavno snamete, kar omogoča, da jo lahko shranite ali napolnite kar doma.

Če pa ste kolesar, ki zahteva velike zaloge energije, potem je sistem Bosch Dual Battery nalašč za vas. Sistem inteligentno preklaplja med dvema baterijama, tako da se enakomerno polnita in praznita, kar podaljša življenjsko dobo. V primerih, ko pa potrebujete manj energije, lahko eno od dveh baterij preprosto pustite doma.

Bosch Dual Battery

Bosch Dual Battery povečajo domet vašega električnega kolesa.

Bosch Smart System

Bosch Smart System je napreden sistem, ki vam omogoča, da z vašim električnim kolesom upravljate na bolj individualen in povezan način. Sistem vključuje pametni telefon in aplikacijo eBike Flow, katera med seboj povezuje komponente, kot so motor, baterija, ročka za upravljanje in zaslon. Preko aplikacije je možno tudi posodobiti vaše e-kolo, tako da vaše ostane nadgrajeno tudi po nakupu. Nov sistem temelji na drugačni komunikaciji med komponentami in vam s tem odpira nove možnosti v smislu varnosti in kakovosti vožnje, katere prej niso bile dostopne.

Smart system vključuje poleg starih pogonov (Active Line, Active Line Plus, Cargo Line, Performance Line in Performance CX), nove pogonske sisteme Performance Line Speed, Performance SX in Performance CX Race, bolj zmogljive baterije in polnilce, ter še bolj pametne in odzivne zaslone oziroma ročke za upravljanje. Poleg tega je Smart System razvil nove funkcije kot so Auto mode, eBike Lock, eBike Alarm, Hill Hold, Extended Boost in še več.

Smart System

Bosch je nadgradil obstoječ sistem s Smart System-om.

Auto Mode
Je nova funkcija, ki jo ponuja Bosch eBike Smart System. Funkcija omogoča, da se podpora, ki jo zagotavlja motor, samodejno prilagodi različnim razmeram v okolju. Na primer, če piha veter ali vas preseneti vzpon z višjim naklonom, sistem to samodejno zazna in se temu prilagodi tako, da poveča pomoč in zaradi tega kolesarju ni potrebno vložiti več napora ali preklapljati med načini vožnje.

eBike Lock
Je inteligentni sistem za zaščito pred krajo, ki zagotavlja več varnosti za vaše e-kolo. Namenjen je dopolnitvi osnovne zaščite, ki jo zagotavlja mehanska ključavnica. Pametna funkcija eBike Lock se lahko enostavno aktivira prek aplikacije eBike Flow na e-kolesih s pametnim sistemom. Ko je aktiviran, pametni telefon deluje kot vaš digitalni ključ. Prepoznavanje poteka samodejno prek tehnologije Bluetooth, zato lahko vaš pametni telefon ostane v žepu. E-kolo lahko odklenete tudi ročno s pametnim telefonom in sicer s pritiskom na gumb na začetnem zaslonu. Ali je eBike Lock aktiven in podpora motorja deaktivirana, je označeno s kratkimi toni, lučmi in simboli na LED ročici za upravljanje, zaslonu ali pametnem telefonu. 

Če vaš pametni telefon izgubite, se preprosto prijavite v aplikacijo eBike Flow s svojim računom na drugem pametnem telefonu in tako rešite problem.

eBike Alarm
Je dodatna zaščita proti kraji. Za to potrebujete ConnectModule. To je modul, skrit znotraj motorja, ki oddaja radijske in GNSS signale. Ima ločeno baterijo, ter različne senzorje. Poleg tega se morate registrirati in plačati naročnino na aplikaciji Flow+ (prvih 12 mesec je brezplačno, potem od 4-5€ na mesec). 
Ko izklopite svoje e-kolo se alarm samodejno aktivira. Če ConnectModule zazna gibanje, se najprej sproži akustični in vizualni alarm. Če pa se vaše električno kolo premika še naprej, oziroma sistem zazna pospešeno hitro gibanje, boste prejeli obvestilo na svoj pametni telefon. Tako lahko v aplikaciji Flow+ sledite položaju svojega električnega kolesa, ter posredujete poročilo policiji. Vendar pa ne pozabite, ne glede na to, ali je eBike Lock ali eBike Alarm vklopljen, vedno uporabiti mehansko ključavnico za zaščito vašega e-kolesa.

Hill Hold
Je funkcija, ki je del pametne funkcije Walk Assist oziroma pomoč pri hoji. Hill Hold preprečuje, da bi se električno kolo po sprostitvi gumba Walk Assist za omejen čas zapeljalo nazaj. To je uporabno, ko morate na strmih klancih potisniti eBike ali se ustaviti in ponovno začeti vožnjo. 

Extended Boost
Je funkcija v načinu vožnje eMTB, ki zagotavlja dodatno moč motorja za dodaten meter vožnje, ko nehate pedalirati. To je zelo koristno, ko vozite po strmem in tehnično zahtevnem vzponu. Funkcija Extended Boost je na voljo samo na najnovejših pogonskih enotah Performance Line CX, ki so opremljene s sistemom Smart System.

Bosch Smart System pogoni

Pogonski sistemi Smart so na voljo v različnih modelih, kot so Active Line, Active Line Plus, Cargo Line, Performance Line, Performance Line Speed, Performance Line CX in Performance Line CX Race Limited Edition. Vsak od teh modelov ima svoje prednosti in je primeren za različne vrste voženj, kot so mestne vožnje, vožnje po hribih, vožnje z veliko prtljage in še več. Poleg tega so vsi ti pogonski sistemi popolnoma povezani z drugimi komponentami, ter se lahko posodobijo, kar preko vašega pametnega telefona. 

Specifikacije pogonov Smart System.

Zasloni Bosch Smart System

Smart System zasloni

Še pametnejši in zmoglivejši Smart System zasloni.

LED Remote
LED Remote je upravljalnik na krmilu, ki se ponaša s kompaktnim in ergonomičnim dizajnom. V sebi skriva vse, kar nam mora biti na dosegu roke v času vožnje. LED Remote vam bistvene podatke ponudi enostavno in hitro, kar pripomore k bolj varni vožnji na električnem kolesu. LED luči na krmilniku vam z različnimi barvnim vzorci sporočajo napolnjenost baterije in način vožnje, tako da lažje in hitreje ugotovimo v katerem programu vozimo. Upravljalnik ima vgrajen Bluetooth, preko katerega se lahko povežemo z zaslonom ali pametnim telefonom.

Purion 200
Bosch Purion 200 je kompaktna enota, ki združuje upravljalnik in zaslon v eni napravi. Tako lahko nadzorujete funkcije vašega e-kolesa in vozite bolj varno. Purion 200 je del pametnega sistema, ki je popolnoma povezan, posodobljen in ponuja uporabne funkcije, kot so pomoč pri hoji, Hill Hold, navigacija in sledenje aktivnosti.
Purion 200 se namesti na levo stran krmila, v neposredno bližino palca. Zahvaljujoč svoji ukrivljeni obliki se upravljalnik in zaslon lepo prilegata na krmilo. Purion 200 ima barvni zaslon z optimalno ločljivostjo, ki zagotavlja izjemno berljivost v različnih svetlobnih pogojih.

Intuvia 100
Intuvia 100 je praktičen in intuitiven prikazovalnik, ki vam prikazuje pomembne informacije o vašem električnem kolesu, kot so stanje baterije, hitrost, doseg, priporočilo za prestavljanje in še več. Lahko ga upravljate preko LED Remote in uživate v funkcijah, kot so eBike Lock, Smart Walk Assist, Smart Walk Assist in eBike Alarm. 6.35 centimetrski zaslon, velika pisava in visok kontrast pa zagotavljajo, da z lahkoto preberete podatke z zaslona v katerem koli vremenu.

Kiox 300
Kiox 300 je inteligenten spremljevalec za vaše športne vožnje. Lahko ga enostavno upravljate preko krmilnika LED Remote. Barvni zaslon vam nudi visoko ločljivost v vseh vremenskih pogojih, ter je odporen na vodo in prah.
Bosch Kiox 300 ponuja uporabne funkcije, kot so navigacija, kadenca, poraba kalorij ipd. Te aktivnosti pa lahko delite tudi s svojo skupnostjo prek aplikacije Flow+. Poleg vsega naštetega pa lahko zaslon prilagodite svojim potrebam in ga uporabljate kot ključ za odklep/zaklep kolesa. 

Kiox 500
Bosch Kiox 500 je povsem enak kot Kiox 300. Razlikujeta se samo v velikosti zaslona. Kiox 500 ima 7,1 centimetrski zaslon, kar je za 40% večje od Kiox 300. To omogoča boljšo berljivost in vidljivost.

SmartphoneGrip
Bosch SmartphoneGrip je idealen dodatek za vaše električno kolo s Smart System sistemom. Z novim pripomočkom se vaš mobilni telefon spremeni v zaslon. SmartphoneGrip preprosto pritrdite na krmilo, vstavite svoj telefon in uživate v digitalnem svetu z aplikacijo eBike Flow+. Mobilni telefon vam bo prikazoval vse pomembne podatke o vožnji, kot je hitrost, stanje baterije, način vožnje, navigacija in še več. Medtem ko vas bo aplikacija zanesljivo vodila do vašega cilja, pa se bo vaš pametni telefon med vožnjo polnil kar preko SmartphoneGrip.

Smart System Baterija

Bosch je razvil še pametnejše in zmoglivejše baterije Smart System. Nove baterije imajo enake značilnosti kot predhodne baterije eBike System 2, na primer pritrditev baterije na različna mesta, BMS sistem (varnostni sistem baterije) in Dual Battery (uporaba dveh baterij). Poleg tega pa pametne baterije komunicirajo z ročko za upravljanje in motorjem, ter na ta način prejemajo oziroma obdelujejo podatke in omogočajo kolesarju optimizirano ter s tem, v večini primerov, tudi daljšo vožnjo. 

Smart System je dodal nove baterije s kapaciteto 545, 725 in 750 Wh. Za primerjavo, pri predhodnem sistemu eBike System 2 je najbolj zmogljiva baterija kapacitete 625 Wh. Poleg tega Smart System uporablja bolj zmogljive in hitrejše 4A polnilce, ki v primerjavi z 2A polnilci, prepolovijo čas polnjenja.

Specifikacije baterij Smart System.

Poleg tega je Bosch razvil PowerMore 250. To je dodatna baterija kapacitete 250 Wh. Njena oblika omogoča enostavno shranjevanje, prenašanje in pritrditev na okvir kolesa. Baterija je tako idealna za dolge ali tehnično bolj zahtevne ture.

Bosch Power More 250w

Dodatna baterija PowerMore s kapaciteto 250W, primerna za Smart Systeme.


Preberite še:
Kako podaljšati življenjsko dobo Bosch baterije za električno kolo.
Katero velikost kolesarske čelade potrebujem?
Varno na kolo!

100 % varen nakup

+ garancija zadovoljstva!

Brezplačna dostava

za naročila nad 130 €!

Dostava v treh delovnih dneh

za izdelke na zalogi!

CIKLO SPORT

PRODAJALEC S TRADICIJO

Z vami smo že več kot 30 let.

Namig za darilo

DARILNI BON

Darilni boni so izjemno praktično in vedno dobrodošlo darilo!

Podpora kupcem

NE BOSTE SAMI

Prijazni prodajalci vam svetujejo in vam pomagajo pri nakupu.