Kako podaljšati življenjsko dobo Bosch baterije za električno kolo | CIKLO SPORT

Kako podaljšati življenjsko dobo Bosch baterije za električno kolo

Vse Bosch baterije, ki se uporabljajo na električnih kolesih, so med najnaprednejšimi baterijami, ki so trenutno na trgu električnih koles. Zagotavljajo velik domet, zanesljivost in dolgo življenjsko dobo v primerjavi s številnimi drugimi baterijami.

Velikokrat uporabniki mislijo, da je potrebno baterijo na električnem kolesu zamenjati vsako drugo leto, vendar to preprosto ni res.

Vzdržljivost Bosch baterije

Bosch jamči, da njihove baterije delujejo in obdržijo kapaciteto delovanja 2 leti ali 500 ciklov polnjenja. To ne pomeni, da se bo vaša baterija izpraznila po 2 letih in 1 dnevu. Pravzaprav pri Boschu trdijo, da bi morala biti baterija uporabna približno 10 let ali 1500 polnih ciklov polnjenja. Po 1500 ciklih bo baterija še vedno delovala, vendar se bo sčasoma postarala, ter tako začela izgubljati na kapaciteti in zaradi tega se bo zmanjšal tudi domet vašega e-kolesa.

Mnogi uporabniki mislijo, da se delno polnjenje šteje kot celoten cikel polnjenja, vendar pri Bosch baterijah ni tako. Bosch baterija je zelo pametna enota in beleži veliko različnih podatkov, med njimi so tudi delna polnjenja, ki se ne štejejo kot polni cikel, dokler teh delnih polnjenjen ne bo za eno polno polnjenje.

Polnjenje Bosch baterije za električno kolo

Nove litijeve celice, ki se uporabljajo v Bosch baterijah, so zelo napredne. Za razliko od starejših baterij, pri katerih ste morali popolnoma izprazniti baterijo in jo nato znova popolnoma napolniti, nove Bosch baterije (Ebike System 2 in The Smart System) tega ne potrebujejo. Pravzaprav je veliko bolje, da po vsakem kolesarjenju dopolnite baterijo. Torej, če ste pravkar prekolesarili 15 kilometrov z električnim kolesom, je bolje, da ga ponovno napolnite, ko pridete domov. Pri polnjenju vedno uporabljajte polnilnik, ki ga priporoča proizvajalec električnega kolesa. Ne uporabljajte nepooblaščenih polnilnikov.

Bosch je razvil nove litijeve celice, ki so izredno učinkovite.

Bosch je razvil nove litijeve celice, ki so izredno učinkovite.

Zimsko spanje Bosch baterije

Večina kolesarjev pozimi pospravi svoje električno kolo in ga zamenja z drugimi športnimi dejavnostmi. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj koristnih nasvetov, za podaljšanje življenjske dobe baterije.

Če imate svoje e-kolo zunaj v lopi, garaži ali kleti je najbolje, da baterijo snamete in jo shranite v notranjih prostorih pri sobni temperaturi. Bosch baterije lahko hranite pri temperaturah od -10 do +60 stopinj Celzija. Toda za celice ni dobro da so shranjene pri zelo nizkih ali zelo visokih temperaturah. Idealna temperatura za shranjevanje je sobna temperatura in sicer med 15 in 22 stopinj.

Baterijo v notranjosti hranite pri že omenjeni sobni temperaturi, ter poskrbite, da je na suhem in varnem mestu. Bodite pazljivi, da ne hranite baterije v kopalnici ali na polici nad kuhinjskim koritom, saj tvegate vdor vlage v ohišje in s tem poškodbo baterije. Popoln prostor je v omari, na optimalni temperaturi, ter stran od vlage in potencialnih udarcev.

Shranjevanje baterije za dalj časa

Ko želite baterijo shraniti za dalj časa, poskrbite, da bo baterija delno napolnjena, kajti, če jo shranjujete popolnoma prazno, tvegate poškodbo notranjosti samih celic. V primeru da baterijo shranjujete popolnoma napolnjeno, pa so lahko celice pod večjim pritiskom. 

Za Bosch baterijo je optimalno stanje napolnjenosti 60% (ali tri svetleče diode LED na indikatorju). Kadar kolesa ne uporabljate dalj časa, je potrebno vsakih šest mesecev preveriti zmogljivost baterije. Ko baterija doseže 20% ali manj oziroma se prikaže ena LED dioda, jo ponovno napolnite na 60%.

Shranjevanje baterije za dlje časa

Shranjevanje baterije za dlje časa.

Redno vzdrževanje baterije

Preverjajte in čistite kontakte baterije ter jih hranite suhe in čiste. Poskrbite, da so vsi priključki trdno povezani in v dobrem stanju. Redno pregledujte baterijo in kolo ter odpravljajte morebitne težave.

Najbolj pogosta vprašanja o Bosch bateriji

Koliko kilometrov lahko prevozim s polno Bosch baterijo?

No, to je vprašanje za milijon evrov, ki nam ga stranke postavljajo najbolj pogosto. Odkrito povedano, na to vprašanje ni pravega odgovora, ki bi ustrezal vsem kolesarjem. V igri je več dejavnikov, ki vplivajo na razdaljo, katero zmore prevoziti vaše električno kolo.

Tlak v pnevmatikah, skupna teža (kolesar, kolo, prtljaga…), vrsta kolesa, profil pnevmatike, zmogljivost baterije, pogonska enota oziroma motor, kadenca, način vožnje, povprečna hitrost, zunanja temperatura in celo izbira ceste na kateri boste vozili bodo vplivali na domet vašega e-kolesa.

Bosch ima na svoji spletni strani odlično orodje Range Assist, ki vam lahko pomaga izračunati domet baterije vaše naslednje kolesarske ture. Enostavno in hitro vnesete zgoraj omenjene dejavnike in program vam bo ponudil izračun.

Hiter izračun za vašo kolesarsko turo dobite na Bosch Range Assist

Hiter izračun za vašo kolesarsko turo dobite na Bosch Range Assist.

Kaj se zgodi z Bosch baterijo, če jo med vožnjo popolnoma izpraznim?

Če se baterija med vožnjo povsem izprazni ne bo nobene škode. Vsekakor je možno da se pri daljših vožnjah to lahko zgodi, zato je Bosch razvil vgrajeni sistem BMS (Battery Management System). To pomeni, da je baterija zaščitena pred globokim praznjenjem in BMS ne dovoli, da bi se baterija popolnoma izpraznila.

Morda izgleda, da baterija nima več energije, vendar je BMS že poskrbel, da je pravočasno izklopil napajanje motorja, ter tako preprečil okvaro baterije. Če pa uporabljate luči, ki se oskrbujejo neposredno iz Boschevega sistema, in vam je zmanjkalo baterije, bo BMS dovolil le minimalno količino energije za luči, tako da boste v temi še vedno vidni in varni.

Ali lahko očistim svoje električno kolo?

Lahko. Dobro je, da so vse komponente vašega električnega kolesa temeljito očiščene. Čeprav so Bosch baterije odporne na vremenske vplive, ne priporočamo, da pri čiščenju kolesa uporabljate visokotlačni čistilnik. Pritisk lahko potisne vodo v samo ohišje baterije in tako povzroči škodo. Najboljši način za čiščenje baterije je s posebnim čistilom za kolesa, mokro gobo (ali mehko krtačo) in nizkotlačno cevjo. Navadna vrtna cev je idealna za izpiranje umazanije.

Bodite pozorni pri čiščenju vašega E-kolesa!

Bodite pozorni pri čiščenju vašega E-kolesa!

Ali naj odstranim baterijo, ko svoje kolo prevažam na nosilcu svojega avtomobila?

Da, to je zelo priporočljivo. Postavite jo na suho in varno mesto v vozilu, ter tako preprečite možnost, da bi baterija med vožnjo padla s kolesa, v primeru da le ta ni pravilno pritrjena oziroma da bi bila po nepotrebnem izpostavljena različnim neugodnim vremenskim pogojem. Čeprav je baterija odporna na dež, se ljudje ne zavedajo, da kadar potujejo s hitrostjo 120 km/h po avtocesti, je to močneje, kot da bi prali z visokotlačnim čistilcem, in na ta način lahko voda prodre v notranjost baterije, ter jo poškoduje.

Padla mi je baterija Bosch in ohišje je počeno, kaj naj storim?

Če je vaša baterija Bosch (ali katera koli baterija za električno kolo) poškodovana, jo je treba zamenjati. Tudi če se na zunaj zdi v redu, je ena ali več celic v notranjosti morda poškodovanih, ker se lahko prenese na druge celice in tako baterija postane tempirana bomba. Poškodovana baterija se lahko v ekstremnih okoliščinah segreje ali celo vname. Te baterije pod nobenim pogojem ne pošiljajte nikamor, kajti okvarjena litijeva celica lahko doseže temperature nad 1000 stopinj.


Preberite še:
Električna kolesa s pogonskim sistemom Bosch.
Katero velikost kolesarske čelade potrebujem?
Varno na kolo!

100 % varen nakup

+ garancija zadovoljstva!

Brezplačna dostava

za naročila nad 130 €!

Dostava v treh delovnih dneh

za izdelke na zalogi!

CIKLO SPORT

PRODAJALEC S TRADICIJO

Z vami smo že več kot 30 let.

Namig za darilo

DARILNI BON

Darilni boni so izjemno praktično in vedno dobrodošlo darilo!

Podpora kupcem

NE BOSTE SAMI

Prijazni prodajalci vam svetujejo in vam pomagajo pri nakupu.