Kolesarjenje pred spanjem | CIKLO SPORT
kolesarjenje pred spanjem

Kolesarjenje pred spanjem

Datum objave: 21.12.2022 | avtor: NK

Danes, zaradi hitrega življenjskega tempa, zahtevnih služb in velikega števila ostalih obveznosti, težko najdemo čas za telovadbo. Ravno zaradi tega, se vedno več ljudi odloča za večerno kolesarjenje. Vendar ali to vpliva na vaše spanje?

Raziskava je pokazala...

Pri ScienceDirect® so opravili raziskavo in ugotovili, da vadba pred spanjem, dejansko poglobi in izboljšuje kakovost vašega spanca. 

Raziskava je potekala na ta način, da so testirali prostovoljce v mlajših in srednjih letih. Razdelili so jih v skupine glede na način vadbe in čas opravljene vadbe, in sicer na vadbo več kot dve uri, manj kot dve uri in dve uri pred spanjem. 

Pri testiranju so merili prostovoljčevo kvaliteto spanja, ter pri tem upoštevali njegovo telesno pripravljenost kot tudi stil življenja. 

Na koncu je analiza pokazala, da vadba kot je kolesarjenje, ki se je končala dve uri pred spanjem, najbolj pomagala ljudem, da hitreje zaspijo, kvalitetnejši pa je tudi njihov spanec.

Zakaj kolesarjenje?

Kolesarjenje je aerobna vadba. Za takšno vadbo je značilno, da hitro dvigne temperaturo telesnega jedra. Pri tem pa se začne proces temperaturne regulacije, kjer se telo počasi ohlaja. Ta temperaturna razlika ponavadi človeka sprosti in uspava, zaradi istega razloga strokovnjaki pred spanjem svetujejo tudi vročo kopel. 

Pri vadbi moramo paziti, da ne bo preveč intenzivna, ker telo nima dovolj časa, da bi se čez noč ohladilo in “spočilo”. Takšen stil vadbe lahko pripelje do dnevne zaspanosti. 

Dolžina treninga naj bo nekje med 30 in 60 minut. Poleg tega je dobro, da se poskušamo držati svoje vsakodnevne rutine, kar pomeni da tako vadbo, kot tudi spanje opravimo ob istem času. Samo tako se bo telo prilagodilo, in vplivalo da bo naš spanec kvaliteten.

Vir:
https://www.sciencedirect.com/journal/sleep-medicine-reviews
https://www.concordia.ca/research/perform/facilities/sleep-lab.html

100 % varen nakup

+ garancija zadovoljstva!

Brezplačna dostava

za naročila nad 130 €!

Dostava v treh delovnih dneh

za izdelke na zalogi!

CIKLO SPORT

PRODAJALEC S TRADICIJO

Z vami smo že več kot 30 let.

Namig za darilo

DARILNI BON

Darilni boni so izjemno praktično in vedno dobrodošlo darilo!

Podpora kupcem

NE BOSTE SAMI

Prijazni prodajalci vam svetujejo in vam pomagajo pri nakupu.